BABS Bente

Alles wat je wil weten over een trouwambtenaar.

Een trouwambtenaar speelt een belangrijke rol op jullie grote dag, op jullie trouwdag. Maar wat doet een trouwambtenaar precies en wat komt er allemaal bij kijken als je er één wilt regelen? In dit artikel vind je alle vragen over trouwambtenaren, zodat jullie goed voorbereid zijn!

Wat is een trouwambtenaar?

Een trouwambtenaar is degene die jullie huwelijk officieel maakt, de ceremonie begeleidt en ervoor zorgt dat jullie huwelijk rechtsgeldig is. Vaak wordt een trouwambtenaar ook wel BABS genoemd, wat staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Een trouwambtenaar kan werken vanuit de gemeente en ook als zelfstandige.
Bij een zelfstandig trouwambtenaar, zoals ik, draait alles om een persoonlijke benadering. Geen standaard verhaal, maar een unieke ceremonie die echt bij jullie past. Jullie liefde en verhaal staan centraal en samen maken we van jullie trouwceremonie een onvergetelijke beleving.

Wie mag trouwambtenaar zijn?

Niet iedereen mag zomaar een huwelijk voltrekken. Een trouwambtenaar moet benoemd zijn door een gemeente. Dit kan op twee manieren:
1. Vaste trouwambtenaar: Deze persoon is in dienst van een gemeente en kan huwelijken voltrekken voor meerdere koppels.
2. Trouwambtenaar voor één dag: Als jullie iemand in je eigen kring hebben, zoals een familielid of vriend(in), kan deze persoon via een aanvraag bij de gemeente eenmalig benoemd worden als BABS. Ook een zelfstandig trouwambtenaar kan eenmalig benoemd worden in de gemeente waar jullie trouwen, zeker als deze al een vaste aanwijzing heeft van een gemeente waar die trouwambtenaar aan verbonden is. Ik ben verbonden aan de gemeente Vught en kan, buiten deze gemeente, in iedere gemeente in Nederland een wettelijk huwelijk sluiten.

Wil je dat iemand uit je eigen kring jullie trouwt? Dat is vaak mogelijk, maar niet altijd. De procedure verschilt per gemeente, dus informeer in de gemeente waar je wil trouwen en begin op tijd met de aanvraag.

Wat is het verschil tussen een BABS en een trouwambtenaar?

De termen trouwambtenaar en BABS worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zit wel een verschil in:
• Een trouwambtenaar is iemand die officieel huwelijken voltrekt namens de gemeente. Dit zijn vaak de gratis huwelijken of huwelijken met een korte ceremonie.
• Een BABS wordt meestal voor een bepaalde periode of een specifieke ceremonie benoemd. Ik ben BABS en richt me op persoonlijke en unieke ceremonies – helemaal op maat gemaakt voor jullie bruiloft.

Trouwceremonie BABS Bente Lambertuskerk Raamsdonk

Lambertuskerk, Raamsdonk

Fotocredits: Demi’s Design

Trouwambtenaar BABS Bente Hazelhof RIjsbergen Noord-Brabant

De Hazelhof, Rijsbergen

Wat doet een trouwambtenaar?

Als je kiest voor een gemeentelijke trouwambtenaar, dan kun je vaak je voorkeur aangeven als je je huwelijk aanmeldt bij de gemeente waar je gaat trouwen. Een paar weken van tevoren hoor je definitief welke trouwambtenaar je huwelijk gaat sluiten. Op basis van een gesprek met de trouwambtenaar, soms online en soms persoonlijk, maakt die de speech. Vaak is een deel van de speech een algemeen verhaal, omdat de trouwambtenaar maar enkele uren krijgt voor het sluiten van een huwelijk.

Een zelfstandig trouwambtenaar doet veel meer dan alleen de trouwakte laten ondertekenen. Hier is een overzicht van wat je kunt verwachten:
1. Kennismaken: Ik kom vrijblijvend bij jullie thuis langs om elkaar te leren kennen. Na deze kennismaking beslissen jullie of ik je trouwceremonie ga begeleiden.
2. Voorbereidingsgesprek: We duiken in jullie liefdesverhaal en gaan op zoek naar alle mooie verhalen van jullie leven samen.
3. Benaderen van dierbaren: Ik stuur dierbaren via email vragen én het verzoek om anekdotes met mij te delen. Vaak zijn het ouders en getuigen, maar dit gaat in overleg met jullie. Hun input en verhalen verwerk ik in mijn speech en dat maakt de trouwceremonie nog persoonlijker en voor jullie verrassend.
4. Schrijven speech: Aan de hand van onze gesprekken en de input van dierbaren schrijf ik een unieke en persoonlijke toespraak.
5. Coördineren: Ik overleg met leveranciers en zorg ervoor dat alles rondom de trouwceremonie soepel verloopt. 
6. Ceremonie leiden: Op de grote dag zorg ik voor een ontspannen sfeer, begeleid ik de ceremonie en vertel ik jullie verhaal op een manier die iedereen raakt.

Als zelfstandige BABS ligt mijn focus op het persoonlijke aspect. Ik maak van jullie ceremonie een moment dat jullie nooit zullen vergeten.

Wat voor vragen stelt een trouwambtenaar?

Om jullie ceremonie zo persoonlijk mogelijk te maken, stel ik tijdens ons voorbereidingsgesprek veel vragen, zoals:
• Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Ik vind het leuk om die eerste verliefde periode van jullie samen uit te diepen. Wie zette de eerste stap? Of stuurde het eerste berichtje? En wie waren op de hoogte of waren bij jullie eerste ontmoeting?
• Wat waardeer je het meest aan je partner?
• Wat zijn jullie mooiste herinneringen samen? Wat was de eerste vakantie samen? Aan welke vakantie / reis hebben jullie de mooiste herinneringen?
• Wanneer zijn jullie voor het eerst gaan samenwonen? Hoe werd het echt jullie thuis?
• Hebben jullie speciale tradities of dromen? Als je terugdenkt aan die eerste periode, wat deden jullie dan vaak? En dat kunnen hele kleine dingen zijn. Iedere vrijdagavond gingen we altijd … vul maar in.
• Wie spelen een belangrijke rol in jullie leven? Met wie brengen jullie veel tijd door? Wie zijn belangrijk?
Deze vragen helpen mij om een toespraak te maken waarin jullie verhaal echt tot leven komt.

Meedenken over de trouwceremonie

Als trouwambtenaar bespreek ik ook de aspecten om de trouwceremonie heen en ik daag je uit om in beelden te denken.
Als je denkt aan de trouwceremonie, wat zie je dan voor je? Welke sfeer wil je graag dat er is? Hoe ziet de start van de ceremonie eruit? Heb je nagedacht over muziek? Wil je live muziek? Hebben jullie ringen en zo ja wie geeft deze? Vind je het leuk als iemand jullie huwelijk inslaat met een bevestigende hamerklap? En willen jullie nog iets tegen elkaar zeggen tijdens de ceremonie, willen jullie zelf geloften uitspreken?

Veel vragen waar vaak nog niet over nagedacht is op het moment dat ik aan tafel zit voor de voorbereiding, maar daarvoor ben ik er ook. Vaak wil de een weggegeven worden door de vader, maar wat doet de ander? Loopt die op met de moeder of misschien met (een van) de kinderen? 
Zo gaan we samen de trouwceremonie inkleuren en gaat het voor jullie veel meer leven.

Hazelhof, Rijsbergen

Fotocredits: Door Danny

INNESTO, Asten

Hoe ziet de start van de trouwceremonie eruit?

De regie van de trouwceremonie is in handen van de trouwambtenaar. Vaak is er aan het begin van de ceremonie muziek en soms speelt die al als de gasten plaatsnemen. Zorg ervoor dat de belangrijkste gasten een plaatsje vooraan krijgen. Deel de eerste (twee) rijen ook in met naamkaartjes, de meeste mensen zijn erg blij met die duidelijkheid.
Dan is het moment voor de entree van het bruidspaar, vaak na elkaar op muziek. Ik zeg altijd: neem de tijd voor dit moment, laat de muziek even lopen voordat je opkomt en loop rustig, want als je een beetje doorloopt sta je met vijftien seconden vooraan. Daarna komt de ander, soms op hetzelfde muzieknummer of op een ander nummer. Als jullie beide vooraan staan, dan neem ik altijd even de tijd voor dat moment terwijl de muziek blijft spelen. Vaak hebben jullie de gasten nog niet gezien, soms elkaar ook nog niet, en kijk je ineens naar dertig gezichten van je familie en vrienden. Ik begin met mijn speech als jullie een klein beetje ‘geland’ zijn, ik geef een knikje dat de muziek langzaam zachter kan en ik begin al met praten zodat mijn woorden en de muziek mooi in elkaar overlopen. 

De speech tijdens de trouwceremonie

De trouwambtenaar start met de speech en bij mij start de speech meestal met het moment dat jullie elkaar hebben ontmoet. Ik vertel jullie verhaal en gebruik daarbij ook vaak je eigen woorden. Daarom neem ik ons voorbereidingsgesprek ook op. Ik houd van details, wil die ook goed hebben, stel heel veel vragen en zal doorvragen. 
Ik vertel jullie levensloop, waarbij de mooie en moeilijke momenten van je leven samen aan bod komen. Bij de moeilijke momenten gaat het vaak over hoe jullie het doorstaan hebben en wat het jullie als stel gebracht heeft.
Ik zie mezelf als een verhalenverteller. Alles wat jullie me vertellen, vul ik aan met de anekdotes en mooie woorden die ik ontvangen heb van dierbaren. Ik maak er een geheel van en een vloeiend verhaal dat ik met veel inlevingsvermogen vertel.

Het JA woord tijdens de trouwceremonie

Na mijn speech is het woord aan jullie, tenminste als jullie ook zelf gelofte gaan uitspreken. In je gelofte richt je je op het gevoel voor de ander.
Aansluitend gaan we door naar het JA-woord en stel ik je de vraag waardoor jullie een echtpaar worden. De vraag waar je duidelijk positief op moet antwoorden is:
<Naam 1> neem je aan tot je echtgenoot <Naam 2> en beloof je getrouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbind? <Naam 1>, wat is daarop jouw antwoord?

Als jullie beide positief de vraag beantwoord hebben, zijn jullie voor de wet getrouwd. Daarna volgt de kus, het inslaan van het huwelijk en worden de ringen gebracht en omgedaan (als jullie die hebben). Tot slot wordt de huwelijksakte getekend, waarbij er vaak muziek klinkt. Eerst tekent het echtpaar, daarna de getuigen en als laatste de trouwambtenaar. Met deze akte wordt het huwelijk in het huwelijksregister ingeschreven.
Na het tekenen sluit ik de trouwceremonie af. De muziek speelt, ik vraag iedereen te gaan staan en een heel warm applaus te geven voor jullie als kersvers echtpaar. Je loopt door het publiek heen om aansluitend te proosten op jullie geluk.

BABS Bente bij Kasteelhoeve Geldrop Noord Brabant

Vaak krijg ik de vraag hoe het zo gekomen is dat ik trouwambtenaar ben geworden.
Ik werkte op de marketing- en communicatieafdeling van de lokale Rabobank in Zaltbommel. Een hele leuke job waar ik veel events kon organiseren en fijne collega’s had. Eind 2018 kwam er een verschuiving in de werkzaamheden en moest ons team krimpen. Op dat moment heb ik gezegd, als er mensen weg moeten, dan wil ik wel gaan. Ik zag het als een kans om te ontdekken wat er nog meer was. Na een mooie zoektocht ben ik trouwambtenaar geworden. Benieuwd naar mijn hele verhaal over hoe ik BABS Bente ben gestart? Lees het hier.

Trouwambtenaar BABS Bente Kasteel Aldendriel - Noord Brabant

Stukje geschiedenis over het vak trouwambtenaar

Het beroep van trouwambtenaar heeft zijn oorsprong in de geschiedenis van het burgerlijk huwelijk. In veel landen, waaronder Nederland, werd het burgerlijk huwelijk in de 19e eeuw geïntroduceerd om een formele en wettelijk erkende verbinding te bieden, los van religieuze ceremonies. Dit maakte het huwelijk toegankelijk voor mensen van verschillende geloven en het bood rechtszekerheid voor zaken zoals erfrecht en familierecht.

Aanvankelijk waren de huwelijksceremonies vaak kort en formeel, uitgevoerd in een gemeentekantoor of stadhuis. Naarmate de tijd vorderde, veranderden de verwachtingen rondom trouwen. Mensen wilden dat de ceremonie meer aansloot bij hun persoonlijke wensen en waarden. Zo ontstond in de late 20e eeuw de rol van de BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand), een ceremonieel trouwambtenaar die meer ruimte bood voor een persoonlijke invulling van de ceremonie.

Tegenwoordig kunnen stellen kiezen voor een trouwambtenaar die aansluit bij hun stijl en verhaal, waardoor het vak steeds meer draait om maatwerk en emotionele betrokkenheid. Deze verschuiving weerspiegelt de waarde die mensen hechten aan een unieke en betekenisvolle trouwceremonie.

Hoe word je trouwambtenaar?

Als je ervan droomt om trouwambtenaar te worden, zijn er verschillende manieren om dit te realiseren. Hier zijn de stappen:
1. Solliciteren bij de gemeente: Gemeentes hebben regelmatig vacatures voor trouwambtenaren. Je hebt meestal een juridische of communicatieve achtergrond nodig, maar belangrijker is dat je een natuurlijke spreker bent met affiniteit voor het begeleiden van ceremonies.
2. Benoeming tot BABS: Na selectie word je officieel benoemd (heb je een aanwijzing) als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand en vervolgens word je beëdigd door de rechtbank. Daarna ben je bevoegd om wettelijke huwelijken te voltrekken.
3. Zelfstandig trouwambtenaar worden: Je kunt je ook als zelfstandig trouwambtenaar aanbieden. Dit vereist vaak ervaring en een sterk netwerk, maar biedt meer vrijheid en de mogelijkheid om op maat gemaakte ceremonies aan te bieden.
4. Opleiding of training: Er zijn cursussen en trainingen beschikbaar, zoals van de NCOD, die je leren hoe je een ceremonie professioneel en persoonlijk vormgeeft. Daarnaast is er natuurlijk ook aandacht voor alle wettelijke verplichtingen waar je als trouwambtenaar aan moet voldoen.

Het vak van trouwambtenaar is prachtig en dankbaar werk. Je helpt koppels bij één van de belangrijkste momenten in hun leven en maakt van hun dag een unieke belevenis.

Hoe word je trouwambtenaar voor één dag?

Wil je dat een dierbare jullie huwelijk voltrekt? Dan kan deze persoon BABS voor één dag worden. Dit gaat als volgt:
1. Aanvraag indienen: Vraag bij de gemeente waar je wil trouwen naar de mogelijkheden en dien een verzoek in. Meestal moet de persoon ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen.
2. Goedkeuring: Na goedkeuring wordt de persoon officieel benoemd als BABS voor jullie trouwdag en zal daarna ook beëdigd worden in de rechtbank voor de dag van jullie huwelijk.
3. Ceremonie voorbereiden: De BABS voor één dag mag jullie dan officieel trouwen en kan (met hulp) een persoonlijke ceremonie voorbereiden.

Houd er rekening mee dat het niet in iedere gemeente mogelijk is en dat de aanvraagprocedure tijd kost. Begin er dus vroeg mee.
Als zelfstandig trouwambtenaar kan ik in iedere gemeente benoemd worden als BABS voor 1 dag, aangezien ik een aanwijzing én een beëdiging heb van de rechtbank. 

Hoe regel ik een zelfstandig trouwambtenaar?

Het regelen van een zelfstandig trouwambtenaar, zoals ik, is eenvoudig en persoonlijk. Via internet of via je eigen netwerk ga je op zoek naar een BABS die bij je past, waar je een klik mee hebt. Je bekijkt de website en leest de Google reviews.
Kies je mij als trouwambtenaar, dan volgen deze stappen:
1. Contact opnemen: Stuur mij een bericht via mijn website of whatsapp. Laat me weten waar en wanneer jullie willen gaan trouwen, zodat ik kan controleren of ik nog beschikbaar ben op jullie trouwdag. Ik hoor graag jullie plannen en wensen.
2. Kennismakingsgesprek: We plannen een vrijblijvend gesprek in om te kijken of er een klik is. Tijdens dit gesprek bespreken we jullie wensen en de mogelijkheden voor de ceremonie.
3. Opdrachtbevestiging ontvangen: Als jullie, na ons gesprek, voor mij kiezen, ontvang je een opdrachtbevestiging met een overzicht van mijn diensten en kosten.
4. Bevestigen: Wanneer jullie akkoord gaan, plannen we alles in en beginnen we aan de voorbereidingen voor jullie ceremonie.
5. Aanwijzing als BABS: Jullie geven bij de gemeente waar je gaat trouwen aan, dat je een eigen BABS hebt. Vaak moeten we samen een formulier invullen en lever ik daarnaast bij de gemeente enkele documenten aan, waaruit blijkt dat ik een benoeming en beëdiging heb. Van de gemeente ontvang ik daarna een bevestiging dat ik jullie huwelijk mag sluiten.
6. Persoonlijk traject: Ik werk nauw met jullie samen om een unieke ceremonie te creëren die helemaal bij jullie past.
Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Samen maken we van jullie huwelijksdag een onvergetelijke ervaring!

Kasteel Maurick, Vught

BABS voor 1 dag inhuren om je te trouwen.

Fotocredits: Sigy Kops

Klooster Bethlehem, Haren

Wat kost een trouwambtenaar?

De kosten voor een trouwambtenaar hangen af van verschillende factoren. Hier een overzicht:
Gemeentelijke trouwambtenaar: Als je kiest voor een huwelijk in het gemeentehuis, zijn de kosten vaak onderdeel van de trouwleges. Deze kosten liggen gemiddeld tussen €300 en €600, afhankelijk van de gemeente.
Zelfstandig trouwambtenaar: Wil je een persoonlijke ceremonie buiten het gemeentehuis? Dan liggen de kosten meestal tussen €500 en €1400. Deze prijs is afhankelijk van de ervaring van de BABS, de locatie en eventuele reiskosten. Als je op dat moment voor de wet trouwt, dan komen de kosten (leges) van de gemeente waar je trouwt erbij. Je kan ook kiezen voor een ceremoniële trouwceremonie.

Wist je dat sommige gemeentes ook een gratis trouwmoment aanbieden? Dit is vaak een eenvoudige ceremonie zonder uitgebreide toespraak.
Je bent dan voor de wet getrouwd en kunt daarnaast kiezen om ceremonieel te trouwen, op de manier en de plek die bij jullie past. Je trouwceremonie kan begeleid worden door een bekende, maar ook door een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) | ceremoniespreker.

Wanneer moet je een trouwambtenaar regelen?

Het is slim om zo vroeg mogelijk een trouwambtenaar te regelen. Zeker als je een specifieke BABS of een drukke trouwdatum in gedachten hebt. Voor een zelfstandig trouwambtenaar raad ik aan om minstens 6 tot 18 maanden van tevoren contact op te nemen. Zo hebben we alle tijd om jullie ceremonie helemaal op maat te maken.

Kies iemand die bij jullie past

Of je nu kiest voor een gemeentelijke trouwambtenaar of een persoonlijke BABS zoals ik, het belangrijkste is dat jullie je prettig voelen bij degene die jullie huwelijk leidt. Als BABS sta ik voor liefdevolle, informele en unieke ceremonies. Jullie verhaal is het middelpunt en ik zorg ervoor dat iedereen met een lach op zijn gezicht zit.
Hebben je vragen of willen jullie kennismaken? Neem gerust contact met me op! Samen maken we van jullie trouwceremonie een onvergetelijk moment.

Levi en Dora trouwden trouwden op een landgoed in Brabant en vertellen over hun trouwceremonie:

“Bente heeft de huwelijksceremonie op een prachtige manier vormgegeven met persoonlijke anekdotes van onze naasten, grappige verhalen uit ons verleden en met een geweldig gevoel voor humor. De samenwerking tijdens de voorbereiding was enorm prettig en ze heeft uitgebreid de tijd voor ons genomen. Ook was het ontzettend fijn dat de ceremonie geheel in het Engels kon!

Bente, we zijn je enorm dankbaar voor de prachtige bijdrage aan een voor ons onvergetelijk mooie dag!”

Victor en Miranda trouwden in het bos bij Meneer Van Eijck (Oisterwijk) en vertellen over hun trouwceremonie:

“Bente heeft ons verhaal prachtig naar papier vertaald, na een fijne en uitgebreide kennismaking bij ons thuis.
Op het moment van de ceremonie hoor je hoe mooi het verhaal is. Bente brengt het met rust en humor en er is ruimte voor een lach en een traan. De familie en vrienden hebben ademloos geluisterd, gelachen en een traan gelaten. Ons verhaal was raak en werd zeer gewaardeerd door familie en vrienden.
Bente is voor ons echt een geweldige BABS! Nogmaals dank Bente.”

Trouwambtenaar BABS Noord-Brabant bij Meneer van Eijck Oisterwijk

Fotocredits: Nanda van der Eijk

Wil je weten of ik de BABS ben die past bij jullie en bij jullie trouwceremonie?
Ik kom graag vrijblijvend bij je thuis langs om met jullie kennis te maken om te zien of de klik er is. Neem contact met me op en we spreken elkaar snel.