Ceremonieel trouwen wat is dat
Ceremonieel trouwen of voor de wet

Fotocredits: Kim Vulders Fotografie

Fotocredits: Kim Vulders Fotografie

Je bent net verloofd en gaat aan de slag met je trouwplannen, maar ga je ceremonieel of voor de wet trouwen? Veel stellen weten niet wat het verschil is en wat de mogelijkheden zijn. Wat zijn de voor- en nadelen? Waar moet ik rekening mee houden? Wat is het verschil tussen een trouwambtenaar en een ceremoniespreker? Een hoop vragen waarop ik graag antwoord geef.

Ceremonieel trouwen

Wat is ceremonieel trouwen? Het belangrijkste is dat je bij een ceremonieel huwelijk op dat moment niet voor de wet trouwt. De trouwceremonie ziet er bij mij verder exact hetzelfde eruit. Dus volgt er na mijn persoonlijke speech, jullie geloften (als je die doet), het JA-woord, de ringen en natuurlijk het tekenen van de (nep)trouwakte, ook door je getuigen.

Maar wanneer trouw je dan voor de wet?

Als je kiest voor een ceremoniële trouwceremonie dan regel je je wettelijk huwelijk op een ander moment in de gemeente waar je woont. Je kan daarbij voor een gratis of goedkoper moment kiezen. Op die dag ga je met je getuigen naar het gemeentehuis, waarbij de ambtenaar van de burgerlijke stand jullie trouwt voor de wet. Aansluitend tekenen jullie en je getuigen de officiële trouwakte en wordt jullie huwelijk opgenomen in het huwelijksregister.

Voordelen ceremonieel trouwen

Je vraagt je misschien af waarom je ceremonieel zou gaan trouwen. Er zijn twee grote voordelen te noemen en dat zijn de kosten en de regels die gemeenten vaak hebben ten aanzien van de trouwceremonie.

Doordat je op een gratis moment voor de wet trouwt, betaal je geen leges aan de gemeente waar je ceremonieel trouwt. Ook de kosten die de gemeente rekent voor het aanwijzen van je eigen BABS en eventueel het eenmalig aanwijzen van je trouwlocatie (als het geen officiële trouwlocatie is) hoef je niet te betalen. Dit scheelt al snel honderden euro’s.

Daarnaast zijn er gemeenten die allerlei regels stellen ten aanzien van de trouwceremonie. Die regels hebben vaak betrekking op het tijdstip waarop de ceremonie moet beginnen en hoelang de ceremonie mag duren. Doordat je ceremonieel trouwt heb je echt alles zelf in de hand en kan je daardoor zonder gedoe trouwen op de datum, het tijdstip en de locatie die helemaal bij jullie past.

Nadelen ceremonieel trouwen

Zijn er ook nadelen aan ceremonieel trouwen?

  • Wat je als een nadeel kan zien, is dat je op een apart moment naar het gemeentehuis gaat met je getuigen om voor de wet te trouwen. Je kan hier natuurlijk ook een klein intiem feestje van maken, zodat het helemaal geen nadeel is.
  • Soms is een bepaalde datum belangrijk en wil het bruidspaar ook op die datum voor de wet getrouwd zijn.
  • Wat bij enkelen ook speelt is het gevoel bij een ceremonieel huwelijk. Voor sommige stellen voelt het dan een beetje nep, als een toneelstukje, maar ik kan je verzekeren dat je je op dat moment echt het bruidspaar voelt. Voor jullie is dit de dag dat jullie trouwen en dat vieren jullie met de mensen die jullie dierbaar zijn.

Verschil trouwambtenaar en ceremoniespreker

Een trouwambtenaar, oftewel Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS), heeft een aanwijzing bij een gemeente en een beëdiging van de rechtbank en is daardoor bevoegd om wettelijke huwelijken te sluiten in die gemeente. De BABS kan in een andere gemeente aangewezen worden voor één dag voor het sluiten van een wettelijk huwelijk.

Een ceremoniespreker heeft geen aanwijzing van een gemeente en kan in de basis alleen ceremoniële huwelijken sluiten. In diverse gemeenten kan de ceremoniespreker ook aangewezen worden voor één dag en zal door de rechtbank dan beëdigd worden. Hier zijn extra kosten aan verbonden. De ceremoniespreker kan op die aangewezen dag een wettelijk huwelijk sluiten. Niet in iedere gemeente is het mogelijk om een ceremoniespreker te laten aanwijzen voor één dag.

Kies je voor een wettelijk of ceremonieel huwelijk?

Of je op je trouwdag voor de wet of ceremonieel trouwt, dat is helemaal aan jullie. Wat het belangrijkste is, is dat het helemaal jullie dag is. Een dag met alle lieve dierbare vrienden en familieleden, die samen met jullie je liefde voor elkaar vieren. Voor mij maakt het geen verschil of je voor de wet of ceremonieel trouwt. Ik zal altijd jullie verhaal zo persoonlijk mogelijk vertellen, waarbij ik mooie woorden van dierbaren verwerk in mijn speech.
In beide gevallen is het jullie trouwdag!

Heb je nog vragen over het verschil tussen ceremonieel trouwen en voor de wet trouwen? Stuur mij een berichtje. Ik beantwoord graag je vragen, zodat je kan kiezen wat het beste bij jullie past.

Liefs BABS Bente

Ceremonieel trouwen of voor de wet Hazelhof Rijsbergen