Zelfstandig trouwambtenaar BABS Bente in Rosmalen Noord-Brabant 2

Met het organiseren van je bruiloft sta je voor een heleboel keuzes, maar kies je ook voor een zelfstandig trouwambtenaar? De trouwceremonie is het hart van je trouwdag, daar zeg je JA tegen elkaar te midden van al je dierbaren. Een onvergetelijk moment waar jullie liefdesverhaal op een persoonlijke manier verteld wordt, bijvoorbeeld door de zelfstandig trouwambtenaar.

Wat is een zelfstandig trouwambtenaar?

De vraag is, wat is een zelfstandig trouwambtenaar? Iedere gemeente heeft trouwambtenaren in dienst, die beëdigd zijn door de rechtbank en daardoor bevoegd zijn om een wettelijk huwelijk te sluiten. Dat is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand of te wel een BABS. Een BABS werkt voor de gemeente en richt zich volledig op het voltrekken van huwelijken. Een BABS sluit huwelijken voor de gemeente waar hij of zij in dienst is, maar kan buiten die gemeente als zelfstandig trouwambtenaar ieder huwelijk sluiten.

Waarom kiezen voor zelfstandig trouwambtenaar?

Wil je een trouwceremonie die helemaal bij jullie past, kies dan voor een zelfstandig trouwambtenaar. Een belangrijk moment van jullie bruiloft is de trouwceremonie, waar je nog lang met een onvergetelijk gevoel op terug wil kijken. Tijdens de ceremonie wordt jullie liefdesverhaal verteld en gaat het echt alleen over jullie. Een BABS van de gemeente heeft heel vaak maar beperkt de tijd om voor jullie een speech te schrijven en is BABS zijn een bijbaan. Een zelfstandig trouwambtenaar is dus ook een BABS, maar heeft er vaak zijn of haar beroep van gemaakt. Daardoor besteedt de zelfstandig trouwambtenaar veel meer tijd om jullie te leren kennen. In de aanloop naar jullie huwelijk is er nog regelmatig contact en wordt jullie liefdesverhaal gecompleteerd door anekdotes van jullie dierbaren. Zo ontstaat een uniek, persoonlijk en verrassend verhaal, namelijk dat van jullie.

Zelfstandig trouwambtenaar inhuren

Allereerst ga je op zoek naar de zelfstandig trouwambtenaar die bij jullie past, waar jullie echt een klik mee hebben. Er zijn verschillende websites waarop de zelfstandig trouwambtenaren zich presenteren zoals op alletrouwambtenaren. Kies de zelfstandig trouwambtenaar die bij jullie past en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek om te ervaren of die wederzijdse klik er is. Als jullie je keuze hebben gemaakt, dan geef je dat door aan de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar je wil gaan trouwen. Daarvoor vul je enkele formulieren in en worden de benoeming en beëdiging van je BABS meegestuurd. Soms wordt er een extra bedrag aan leges in rekening gebracht door de gemeente voor het aanstellen van je eigen BABS voor één dag in die gemeente.

Kosten zelfstandig trouwambtenaar

Zoals met alles wat je voor een bruiloft uitgeeft, kun je het zo gek maken als je zelf wil. Zo ook voor het bedrag dat je neertelt voor een zelfstandig trouwambtenaar. Je kunt kiezen voor een BN-er als BABS, maar dan moet je als snel rekenen op een paar duizend euro. Op celebabs worden diverse BN-ers gepresenteerd als BABS.
Ook de bedragen voor een niet BN-er kunnen erg verschillen, maar tussen de €500 en €1.200 heb je een behoorlijk ruime keuze aan BABS-en. Dit bedrag betaal je voor de tijd en effort die de zelfstandig trouwambtenaar steekt in het echt persoonlijk maken van jullie trouwceremonie. Afhankelijk van de aanpak van de BABS gaat er al snel tien tot twintig uur werk zitten in het voorbereiden, maken en begeleiden van de trouwceremonie. Naast dit bedrag betaal je soms extra leges aan de gemeente waar je wilt trouwen. Dit verschilt per gemeente.

De zelfstandig trouwambtenaar als ceremoniespreker

Je eigen BABS kan jullie trouwceremonie ook begeleiden als ceremoniespreker. Dan trouw je op dat moment niet officieel voor de wet, maar is het een ceremonieel huwelijk. Dit kan enorm schelen in de kosten. Je trouwt op een gratis moment bij de gemeente voor de wet en kiest een ander moment om ceremonieel te trouwen op de manier die bij jullie past en met de gasten die jullie dierbaar zijn. Deze trouwceremonie kan op ieder gewenst tijdstip en locatie plaatsvinden en is verder niet meer gebonden aan de regels van de gemeente, tenzij je het zo groot maakt dat er een vergunning nodig is. Naast deze voordelen scheelt het ook enorm in de kosten, want je betaalt geen leges aan de gemeente en voorkomt ook de mogelijk extra leges die je moet betalen aan de gemeente voor je eigen BABS.

Voordelen zelfstandig trouwambtenaar

Wanneer zou je kiezen voor je eigen BABS? Als de invulling van de trouwceremonie voor jullie belangrijk is en je waarde hecht aan een echt persoonlijk verhaal tijdens dit belangrijke moment op jullie trouwdag. De belangrijkste voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar op een rij:

  • Je hebt veel inspraak op het vormgeven van de trouwceremonie.
  • Er wordt een echt persoonlijk verhaal vertelt.
  • Je kunt zelf iemand kiezen die bij jullie past.
  • Je BABS is flexibel in tijd en locatie, zeker als ceremoniespreker.
  • Je BABS investeert veel meer tijd om jullie echt te leren kennen.
  • Je hebt regelmatig contact zodat aan ieder detail wordt gedacht.
  • Je BABS betrekt dierbaren erbij en vraagt input voor de speech.
  • Heeft er vaak zijn/haar beroep van gemaakt.
  • Levert hoge kwaliteit.
  • Door de reviews van andere bruidsparen op Google kun je lezen hoe de BABS is.

Of een zelfstandig trouwambtenaar op je bruiloft ook iets voor jullie is? Die keuze is helemaal aan jullie. Nieuwsgierig hoe ik je trouwceremonie vormgeef? Neem contact met me op en ik kom graag bij jullie langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Liefs, BABS Bente